luni, 20 iulie 2009

Un pas mic pentru un om, dar un salt urias pentru omenire

Astazi, 20 iulie 2009, se implinesc 40 de ani de la unul dintre cele mai importante momente ale umanitatii: ASELENIZAREA.


APOLLO 11
Apollo 11 a fost prima misiune cu echipaj uman care a aselenizat. Era cel de-al cincilea zbor cu echipaj uman din programul Apollo si cea de-a treia calatorie spre Luna. Misiunea a fost lansata la 16 iulie 1969, cu o racheta de tip "Saturn V", avand la bord pe astronautii: comandantul Neil Armstrong, pilotul modulului de comanda Michael Collins si pilotul modulului lunar Edwin "Buzz" Aldrin. Patru zile mai tarziu, pe 20 iulie, Armstrong si Aldrin au devenit primii oameni care au pasit pe Luna.
Dupa lansare, nava spatiala a fost inserata pe o traiectorie spre Luna ce avea sa dureze 76 ore. Dupa perioada de asteptare, Armstrong si Aldrin au intrat in Modulul Lunar, pregatindu-se sa coboare spre suprafata lunara. Modulul Lunar s-a despartit de Modulii de Comanda/Serviciu la 100 ore de la lansare. Modulul Lunar a aselenziat in "The sea of tranquillity" (Marea Linistii) la orele 4:18 p.m. EDT. O data aflati pe suprafata lunara astronautii au mancat, si, nerabdatori au sarit peste timpul dedicat odihnei si au inceput operatiuniile extravehiculare mai devreme.
VOIAJUL DE LA PAMANT LA LUNA
Ceea ce s-a putut urmari si in Romania, in direct la televizor, acum 40 de ani, a fost un spectacol uimitor al tehnicii si explorarii spatiale. O intreaga planeta a ramas muta de admiratie. Era inainte de aparitia primelor teorii conspirationiste si reprezenta nasterea unor "eroi moderni".
Pe 19 iulie 1969, echipajul misiunii Apollo 11, format din astronautii Neil Armstrong, Buzz Aldrin si Michael Collins, ajungea pe orbita satelitului natural al Pamantului. Plecasera cu trei zile inainte de la Centrul Spatial Kennedy al NASA intr-o odisee spatiala care avea sa ramana in istoria recenta ca etapa cea mai importanta atinsa de om in explorarea cosmica.
Doar doi dintre cei trei astronauti aveau sa puna insa piciorul pe Luna si sa ocupe un loc in istorie. Michael Collins a ramas in capsula, pe orbita. Pe 20 iulie, Armstrong, comandantul misiunii, pasea primul pe suprafata lunara, urmat, la 15 minute, de Aldrin.

PRIMELE CUVINTE DIN ALTA LUME
In cele 21 ore si 37 de minute petrecute de primii oameni pe Luna, acestia au colectat roci, au facut fotografii si au condus o serie de experimente. Au fost sunati in direct de presedintele american Richard Nixon, au ancorat un steag SUA si au lasat obiecte in memoria astronautilor decedati.
In urma lor au ramas milioanele de oameni care i-au urmarit, cu sufletul la gura, la televizor si cateva fraze rostite si ramase in memoria planetei. Odata ajunsa capsula "Eagle" pe suprafata Lunii, primele cuvinte pe care Armstrong le-a rostit pentru centrul de comanda de pe Pamant au fost "Houston, aici e Baza de la Marea Linistii. «Vulturul» a aterizat". Fraza care avea sa fie apoi repetata la nesfarsit in filme si literatura.
La 6 ore si 30 minute dupa aselenizare, o camera montata la exteriorul Modulului Lunar a filmat si transmis pe Pamant in direct, prima pasire a lui Armstrong pe o alta lume si rostirea celebrei replici: "That's one small step for man, one giant leap for mankind.", in traducere "Este un pas mic pentru un om, dar un salt urias pentru omenire." Astronautii au adunat 22 kilograme de material ce avea sa fie examinat cu atentie pe Pamant. Explorarea teritoriului din afara Modulului a durat 2 ore si 30 minute.

O IMPROVIZATIE SALVATOARE
Intoarcerea de pe Luna nu a fost scutita de probleme. Un accident aparent minor ar fi putut duce la o adevarata tragedie: din cauza costumelor uriase pe care le purtau astronautii si care ocupau foarte mult spatiu, unul dintre butoanele de pornire a motorului modulului a fost lovit si s-a rupt. Astronautii au improvizat, ingenios: au folosit un pix pentru a activa modulul si a reveni pe Pamant. Buzz Aldrin inca mai pastreaza pixul acasa, sub un clopot de sticla.
Dupa ce Modulul Lunar ajunge pe orbita lunii se intalneste cu Modulii de Comanda/Serviciu, care a ramans pe orbita, Armstrong si Aldrin se intorc in Modulul de Comanda, treapta superioara a Modulului Lunar este desprinsa, iar nava plasata pe o traiectorie spre Pamant. Intrarea in atmosfera a decurs conform planului, dar punctul aterizarii a fost mutat cu 346 kilometrii din cauza conditiilor meteorologice. Tot zborul a durat 195 ore.
Revenirea pe Pamant le-a adus americanilor celebritatea, fiind purtati ca niste eroi peste tot in lume.

ANTRENAMENTE PENTRU SUPRAVIETUIRE
Neil Armstrong, la inceput a ramas pironit pe scara, deoarece nu stia daca suprafata Lunii va fi precum nisipul miscator, dar a descoperit ca se putea merge cu usurinta. Prima sarcina a lui Armstrong a fost sa ia o mostra de sol si pietre, pentru cazul in care ar fi fost nevoiti sa plece in graba.
Antrenamentul pentru misiunile Apollo nu s-a desfasurat doar in simulatoare si in laboratoare. Astronautii au exersat mersul pe Luna si abilitatile de vanatori de roci si in deserturile pustiite, craterele si campurile de lava vulcanica de pe Pamant. Alte munci de teren au inclus antrenamente de supravietuire, pentru cazurile in care ar fi aterizat in partea gresita a globului, fiind nevoiti sa supravietuiasca zile in sir pana ce vor fi salvati.
CEI 12 CARE S-AU "PLIMBAT" PE LUNA
In perioada 1969-1972, 12 astronauti au pasit pe suprafata Lunii, in cadrul misiunilor Apollo 11, 12, 14, 15, 16, 17 (Apollo 13 a fost intoarsa din drum, din cauza unor probleme tehnice). In afara de Neil Armstrong si Edwin "Buzz" Aldrin, ceilalti 10 au ramas aproape necunoscuti: Charles "Pete" Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan, Harrison "Jack" Schmitt.
Oficialii NASA spun ca, daca totul decurge conform planului, oamenii se vor intoarce pe Luna pana in anul 2020. Ei vor relua explorarile lui Apollo 17, finalizate in decembrie 1972, prin proiectul "Constelatie". De asemenea, rachetele si navetele aflate in curs de proiectare, ar putea fi folosite si pentru o misiune pe Marte, cu oameni la bord.


Mai jos, este prezentat un videoclip care comemoreaza implinirea a 40 de ani de la "primul pas" pe Luna:



(Sursa: evz.ro, pestecer.3x.ro, wikipedia.org)

miercuri, 14 ianuarie 2009

METALLICA: Regii neincoronati ai Heavy Metal-ului

Metallica este, de departe, cea mai populara formatie Heavy Metal a tuturor timpurilor.

Cine ar fi crezut ca pe 28 octombrie 1981, atunci cand bateristul Lars Ulrich s-a alaturat lui James Hatfield (chitara si voce), va incepe o adevarata saga? Cei doi au inceput sa inregistreze, la un radio ieftin, piese facute impreuna. James se ocupa de voce, chitara si bass, in timp ce Lars batea constiincios de tobe. Pentru a deveni o formatie adevarata, prietenul si colegul de camera al lui Hatfield, Ron McGowney, a luat bassul, iar Dave Mustane, lead-guitar-ul.

Cei patru au auzit numele Metallica la un prieten al lui James, Ron Quintana si s-au hotarat sa-l "adopte". Acum, cu o formatie completa si un nume pe masura, incep sa cante in deschiderea concertelor unor trupe consacrate, Saxon fiind una din ele. Au devenit repede renumiti in muzica underground, publicul din Los Angeles si New York fiind foarte receptiv la felul lor de a canta.

Nemaisuportand conflictele dintre James si Dave Mustane, McGovney decide sa paraseasca trupa. Cautand alt basist, Metallica l-a inalnit pe Cliff Burton care a acceptat sa intre in formatie. Convinsi de Cliff, James, Ulrich si Dave Mustane s-au mutat in San Francisco. Metallica si-a facut foarte repede un nume pe scena muzicii trash si s-a remarcat prin show-uri incendiare. Ajunsa in Rochester, New York trupa ii intalneste pe sefii casei de discuri Megaforce Records, John si Marsha Zazula, iar dupa cateva discutii, semneza un contract.

In New York, Dave Mustane nu poate rezista tentatiilor si incepe sa aiba probleme cu alcoolul, motiv pentru care este dat afara din formatie si inlocuit cu chitaristul Kirk Hammett. Mustane isi va creea propria formatie de succes - Megadeth, dar intr-un interviu ulterior, acesta sustine ca totusi visul sau ar fi fost sa ramana alaturi de trupa in care si-a inceput cariera. Kirk Hammett, un elev al lui Joe Satriani, aduce propriul sau stil in formatie, destul de diferit de cel al lui Dave Mustane, fapt ce iese in evidenta dupa aparitia albumului "Ride The Lightning".

Primul lor material, "Kill’em All" a aparut in 1983. Nu a avut un succes foarte mare, dar a creat un grup de fani loiali.

Un an mai tarziu, in 1984, a aparut "Ride The Lightning", un album cu piese mai lungi si mai elaborate. Probabil, principalul element care a contribuit la succesul acestuia a fost melodia "Fade To Black", un track mai lent, cu un mesaj mai adanc, pe care unii au considerat-o un indemn la sinucidere.

Dupa ce semneaza cu una din cele mai importante case de discuri de atunci - Elektra Records, trupa scoate la rampa, in martie 1986, albumul "Master Of Puppets", care este considerat de multi ca fiind cel mai bun album Heavy Metal al tuturor timpurilor. Datorita faptului ca nici un single nu a fost extras de pe album, melodiile sunt difuzate rar, dar formatia reuseste sa ajunga in topuri datorita turneului lor de promovare: "Damage Inc.". Din cauza problemelor cu alcoolul cei patru isi capata porecla "Alcooholica". Acesta este considerat un motiv de mandrie, iar alcoolul devine o importanta parte din viata si din modul lor de a concerta.

Pe 27 septembrie 1986, trupa primeste o lovitura grea, basistul Cliff Burton moare intr-un accident de masina. In timpul turneului european, pe cand se deplasau cu autocarul-rulota, in apropiere de localitatea Dorarp din Suedia, acesta s-a rasturnat, iar Cliff Burton a fost strivit sub masina. Stiind ca Burton nu ar fi dorit ca Metallica sa "moara", membrii formatiei incep foarte repede sa caute un nou basist. Doua saptamani dupa inmormantarea lui Cliff, Jason Newsted s-a alaturat oficial formatiei, pe 28 Octombrie 1986. Vechii membri au incercat sa-i testeze rabdarea nou-venitului, jucandu-i multe farse si tratandu-l ca fiind inferior lor.

Dupa ce au terminat turneul alaturi de nou lor basist, au lucrat pentru scurt timp la EP-ul "Garage Days Re-Revisited". Acesta a fost realizat pentru a testa noul studio facut de ei, dar si calitatile de basist ale lui Jason Newsted.

In anul 1988 trupa a inregistrat "And Justice For All" un material ce continea unele din cele mai complexe melodii cantate vreodata de Metallica. Acesta este primul album de studio lansat dupa moartea lui Cliff Burton. Desi pe coperta albumului este trecut numele basistului Jason Newsted, linia de bas se aude foarte putin pe acest disc. Bateristul Lars Ulrich spune ca acest lucru a avut loc datorita faptului ca Jason nu s-a prezentat la sesiunile de inregistrari si nu a avut un cuvant de spus vis-a-vis de mixarea finala a albumului.

1991 a fost anul in care Metallica a lansat cel mai popular album al lor numit chiar "Metallica" (cunoscut de fani sub numele de "The Black Album"). O mare parte din inregistrari au fost filmate pentru a face un documentar despre ei numit : "A year and a half with Metallica". Cel mai mare hit al lor, "Enter Sandman", a devenit foarte cunoscut - pe aceasta piesa isi faceau intrarea luptatorii de wrestling si jucatorii de baseball. Acesta a fost singurul album al celor de la Metallica care s-a vandut pana la epuizare.

In anul 1995, dupa o pauza bine-meritata, formatia a inceput sa lucreze la albumul "Load", care dupa un an, a fost finalizat. Initial se voia ca acest material sa fie format din doua parti, dar in final s-a hotart ca vor fi doua albume: "Load" si "Reload". Aceste albume au reprezentat o schimbare importanta in stilul muzical al celor de Metallica. In 1996, toata trupa s-a tuns, acest lucru devenind un motiv de amuzament pentru ziaristi si pentru prietenii lor de la formatia Alice In Chains. Schimbarea de stil nu i-a impresionat pe fani si nici vanzarile nu au fost pe masura, ele fiind mai scazute decat la ultimele trei albume.

In 1998 Metallica a reinceput sa cante cover-uri, care au fost introduse pe un dublu-cd: "Garage Inc.". Pe acest album, ei canta melodii ale celor de la Black Sabbath, Thin Lizzy, Mercyful Fate, dar si alte piese noi.
In martie 1999, primarul orasului San Francisco a proclamat oficial "Ziua Metallica". O luna mai tarziu, Metallica inregistreaza o serie de melodii cu orchestra simfonica din San Francisco, alaturi de care au un oarecare succes. Inregistrarile apar pe un album (dublu-cd si dvd) numit "S&M" (Symphony and Metallica), care a intrat direct pe locul doi in topul "Billboard 200".
In anul 2000, popularitatea formatiei a scazut foarte mult, in urma scandalului "Napster". Atunci cand Lars Ulrich a gasit pe site-ul Napster un demo al melodiei "I Disapear", care nu aparuse inca pe piata, hotaraste sa porneasca un razboi impotriva acestui site si a utilizatorilor sai, inchizand in jur de 300.000 de conturi ale celor care publicau melodiile formatiei Metallica.
In timp ce-si faceau planuri pentru realizarea unui nou material, in anul 2001, Jason Newsted paraseste formatia spunand ca si-a facut prea multe probleme cantand muzica pe care o iubeste. Dupa mai multe interviuri Newsted dezvaluie ca motivul plecarii sale a fost proiectul sau personal, formatia "Echobrain" pe care Hatfield o dezagrea.
In anul 2003, Metallica l-a coptat pe actualul basist Robert Trujillo, care lucrase anterior cu Ozzy Osbourne. In luna iunie a aceluiasi an, Metallica scoate al 8-lea album de studio, "St. Anger", care debuteaza pe primul loc in topul "Billboard 200". Acesta promoveaza un sunet mai metalic, mai neprelucrat, ca un raspuns la criticile fanilor. La putin timp dupa lansarea albumului, a aparut un film documentar numit "Some Kind Of Monster", despre trupa, care scotea la iveala toate tensiunile dintre membrii formatiei si cum acestia au reusit sa treaca peste ele. Acesta a fost premiat la festivalul de film independent "Sundance". In final, acest film documentar a avut efectul scontat – promovarea albumului "St. Anger".
Pe 16 Februarie 2006, trupa a anuntat oficial oprirea colaborarii cu producatorul Bob Rock, alaturi de care au fost de la aparitia celui mai de succes album al lor - "The Black Album". Locul sau va fi preluat de Rick Rubin, care a mai colaborat cu Red Hot Chili Peppers, Audioslave, Weezer, Slipknot, System Of A Down, Slayer.

In septembrie 2008, Metallica lanseaza cel de-al 9-lea album de studio: "Death Magnetic". Acesta se bucura de un succes foarte mare in toata lumea, ajungand pe locul intai in 32 de tari. In SUA, albumul intra si ramane pe primul loc in topul "Billboard 200" timp de trei saptamani consecutiv, acesta reprezentand un nou record. Pe 21 octombrie 2008, Metallica porneste in noul turneu mondial numit "World Magnetic Tour", care va dura pana la inceputul anului 2010.
Metallica a primit si numeroase premii, inclusiv noua premii Grammy, doua premii la "American Music Awards" si multiple trofee la "MTV Video Music Awards". Trupa a intrat in "Rock and Roll Hall of Fame" in anul 2009. 
In decembrie 2013, Metallica a scris istorie concertand in Antarctica, devenind astfel prima trupa ce a sustinut concerte pe toate cele sapte continente in decursul unui singur an, eveniment ce le-a adus si un loc in "Guiness Book of World Records".
In luna noiembrie 2016, dupa 8 ani de la ultimul album, Metallica lanseaza un nou disc: "Hardwired…To Self-Destruct". Albumul este mixat si masterizat de Greg Fidelman, cel care a lucrat alaturi de trupa si pentru "Death Magnetic". Lars Ulrich declara cu putin timp inainte de lansare: "Chiar au trecut opt ani? Nu ai zice!... Evident ca suntem mai mult decat entuziasmati sa impartasim noile piese cu toti prietenii nostri. Am stat in studio alaturi de Greg in ultimele 18 luni, pornind motoarele creativitatii din nou. Ceea ce iubim noi sa facem cel mai mult este sa lansam muzica noua, sa venim din nou in fata publicului si tot ceea ce asta presupune, asa ca pregatiti-va!"
In anul 2017 albumul castiga la "Billboard Music Awards" premiul "Top Rock Album", iar in luna aprilie a aceluiasi an devine "Album Platina".

Legenda Metallica continua...


Videoclipul piesei "Moht into flame":


(Sursa: bestmusic.ro, wikipedia.org, stirileprotv.ro)