miercuri, 15 octombrie 2008

Un secol de la primul automobil de serie

La 1 octombrie 1908 a inceput comercializarea primului automobil de serie, Model T.
Gandita de celebrul inginer Henry Ford, masina costa 825 de dolari. Acum 100 de ani, pe portile fabricii Piquette, din Detroit, iesea modelul care a revolutionat istoria automobilismului. Masina, opera "omului care a pus America pe roate", avea un motor de 2.9 litri, 20 de cai putere si 4 cilindri in linie.

Hennry Ford declara: “Voi construii o masina pentru intreaga lume. Va fi mare cat pentru o familie, dar suficient de mica pentru a putea fi condusa de un singur om. Va fi construita din cele mai bune materiale, de cei mai buni ingineri pe care ii avem, cu cel mai confortabil design si va avea un pret rezonabil, astfel ca orice om cu salariu mediu isi va putea permite sa cumpere o masina pentru a se bucura impreuna cu familia de orele petrecute cutreierand lumea.”


Ford T este considerata de multi specialisti prima masina adevarata din istorie si prima masina accesibila ca pret. Daca pana la aparitia acestui model masinile existente, nu foarte multe, erau destul de scumpe - oamenii de rand nu isi permiteau sa achizitioneze un automobil - Ford T a reusit sa revolutioneze cu adevarat industria auto.

Ford insa nu a estimat corect succesul de care urma sa aiba parte - micuta fabrica pe care o detinea s-a dovedit a fi insuficienta pentru a face fata cererilor imense. In anul 1912 Ford muta compania si isi dezvolta o intreaga linie de fabricare, facand din Ford T prima masina de serie din istorie.

Daca in anul 1911 Ford a produs aproximativ 70.000 de masini, pana in anul 1915 a reusit sa produca 501.462 de automobile. Pretul unui exemplar se ridica la 850 de dolari spre finalul anului 1915, pentru ca apoi o masina sa ajunga la costul de 440 de dolari. In anul 2006 s-a calculat la ce pret ar ajunge un model Ford T in zilele noastre, costurile de atunci fiind reactulaizate in functie de inflatie. Astfel, s-a stabilit ca Ford T putea fi cumparat cu aproximativ 3.000 de dolari in zilele noastre. O masina care intr-adevar dupa spusele inventatorului putea fi achizitionata de o mare parte din populatie.


Modelul era prevazut cu un motor in doi timpi, care putea fi accesat de 3 pedale, asemenea modelelor actuale, era prevazut cu ambreaj pentru schimbarea vitezelor, frana si acceleratie. Ford T putea ajunge la o viteza maxima de 45 km pe ora si consuma in jur de 18-20 litri de combustibil la 100 km. Motorul era alimentat cu benzina, dar si cu ethanol. Avand in vedere ca pretul benzinei era destul de mare, ethanolul era o alternativa destul de buna. In perioada Prohibitiei aceasta metoda de alimentare a devenit destul de scumpa, fiind chiar interzisa.
Ford T a fost si prima masina fabricata in mai multe tari simultan. Dupa succesul pe care l-a inregistrat in SUA, “T“ s-a fabricat in Anglia, productia incepand cu anul 1914. Argentina, Brazilia si Germania au fost urmatoarele tari in care s-au deschis fabrici Ford pentru asamblarea modelului.

"Tin Lizzie", asa cum a mai fost numit modelul Ford T, reprezinta o incercare reusita de a deschide noi orizonturi si de a pune bazele unor industrii noi, asa cum insusi Hennry Ford ramane unul dintre oamenii importanti care au revolutionat industria automobilului.

Mai jos, este prezentat Ford Model T, intr-o reclama cinematografica a epocii: 
(Sursa: Yuppy.ro, Evz.ro, Wikipedia.org)